Kirjasto on läsnä ihmisten arjessa

Iisalmen kirjaston Kirjastosta Kansalaiskanava -hanke kutsuu kuntalaisia käyttämään kirjaston tiloja ja aineistoja. Yleinen kirjasto on kirjastolain (2016) mukaan on kaikille avoin matalan kynnyksen maksuton peruspalvelu.

Kirjasto on osa kansalaisyhteiskuntaa. Kirjastojen yhdeksi lakisääteiseksi tehtäväksi on määritelty yhteiskunnallisen ja kulttuurisen vuoropuhelun edistäminen. Kirjastosta Kansalaiskanavalle luodaan sisältökokonaisuus, jonka tarkoitus on vaalia demokratiaa ja yhteiskunnallista rakentavaa keskustelua.

Kirjasto on maksuton matalan kynnyksen peruspalvelu
Kirjastojen kävijämäärät ovat laskeneet tilapäisesti ja kirjastoissa vietetään yhä vähemmän aikaa. Toisaalta korona-aikana kaikkien aineistojen, erityisesti e-aineistojen tarjonta ja käyttö on lisääntynyt.
Kirjastoinstituutiossa ammatillisesti koulutetun henkilökunnan tehtävänä on monipuolisen aineiston hankinnalla ja kokoelman hoidolla tukea kansalaisten sananvapautta. Kirjaston tulee tarjota lisäksi tietopalvelua ja medialukutaidon ohjausta.

Kirjastoon kaikki ovat tervetulleita
Kirjaston on tarjottava turvallinen tila, johon kaikki ovat tervetulleita. Yleisten kirjaston tiloja voivat varata käyttöönsä myös erilaiset harrastuspiirit, yhdistykset ja yritykset.
Kirjastossa saa ajatella ja saa sanoa
Kirjallisuus ja lukeminen ovat edelleen keskeisiä kirjaston toimintamuotoja. Kirjastossa voi viettää rauhallista aikaa ja antaa mielen harhailla. Kirjasto luo lukemiselle myönteisen ilmapiirin ja kannustaa kaikkia yhteisiin lukutuokioihin.

Kirjastosta Kansalaiskanavan menneitä ja tulevia tapahtumia:
15.9.2022 Verkostoitumistilaisuus. Suunnittelimme tulevia tapahtumia.
16.9.2022 Muistiluotsi Minna Lappalainen kertomassa muistista kirjaston aulassa. Kahvitarjoilu. Aivot ja muisti -kirjanäyttely. Muistiviikko 17.-24.10.2022 ohjelmaa ja Pohjois-Savon Muistiliittoa esiteltiin.
5.10.2022 Kyösti Kauppinen, pj. Ikäihmisten neuvosto jututti ihmisiä kirjaston aulassa 5.10.22 klo 14–16. Kahvitarjoilu. Vanhusten viikko 2.–9.10.2022 ohjelmaa esiteltiin. Kirjanäyttely: Yhdessä luontoon -joka iän oikeus -teeman mukaan.
22.10.2022 Kirjastosta Kansalaiskanava avajaiset. Toimittaja-kirjailija Markus Leikola: Sodan ja rauhan kronikka -kirjanjulkistus ja keskustelua aiheesta. Striimaus ja tallenne.
25.10.2022 Runopaja Eeva Vänskä: Kerro meidät runolla! Runopajalla on yhteiskunnallinen teema. Runopaja on maksuton ja aikuisille. Laine-tila klo 18–20.
Vko 44. Kekri-luento: Museoamanuenssi Tuomas Timonen pitää luennon Kotiseutumuseolla. Striimataan.
9.11. klo 18–20. "Miehen kasvukipuja sanoin, sävelin ja huumorin keinoin!". Raimo Reinikainen performanssi, kitaramusiikkia ja keskustelua. Miestenviikon 7.-13.11.2022 tapahtuma. Kirjanäyttely teemana ”mieheys”.
Marras- ja joulukuu 2022
Petteri Tikkanen, sarjakuvataiteilija kertoo teoksistaan ja piirtää. Mielenterveysviikon 20.−27.11.2022 tapahtuma.
Kyselytunti -sarja 1–4. (Kaksi osaa syksyllä 2022 ja kaksi keväällä 2023)
1.    Sote: Pohjois-Savon hyvinvointialue ja sen merkitys Iisalmen kaupungille ja kaupunkilaisille
2.    Sote: Pohjois-Savon hyvinvointialue ja budjetointi.

Iisalmen kaupunginkirjasto
Tuija Sirviö-Lappalainen, vastaava kirjastonhoitaja