Valtakunnallinen lasten ja nuorten digikokoelma

Valtakunnallinen lasten ja nuorten digikokoelma tuo kotimaiset lasten ja nuorten ääni- ja e-kirjat kaikkien perheiden saataville – omalla kirjastokortilla vaikka kotisohvalta käsin.

Uusi, perheiden oma kokoelma tekee lasten ja nuorten digisisältöihin pääsystä helppoa. Lapset ja nuoret voivat lukea tai kuunnella sisältöjä samoilla tutuilla laitteilla, joita he jo muutenkin käyttävät. Valtakunnallinen digikokoelma tarjoaa myös kouluille paremmat mahdollisuudet toteuttaa opetussuunnitelmaa, kun kokonaiset koululuokat voivat yhtä aikaa lainata saman teoksen.

Rutakko-kirjastojen asiakkaat voivat lainata aineistoja osoitteessa: https://www.ellibslibrary.com/rutakko tai Ellibs-mobiilisovelluksen kautta. Kirjautuminen tapahtuu kirjastokortin numerolla ja siihen liitetyllä PIN-koodilla (muista valita sovelluksessa kirjastoksi Rutakko-kirjastot).

Mitä digikokoelma sisältää?

Kokoelma sisältää laadukkaan lasten ja nuorten suomen- ja ruotsinkielisen e- ja äänikirjallisuuden mukaan lukien tietokirjat. Kokoelma ei sisällä digilehtiä.

Kokoelma avataan niin kutsutulla peruskokoelmalla, joka muodostuu 95 lasten ja nuorten suomen ja ruotsinkielisestä e- ja äänikirjanimekkeestä. Suomenkielisiin nimekkeisiin on 50 yhtäaikaisen käyttäjän lisenssi ja ruotsinkielisiin 10 yhtäaikaisen käyttäjän lisenssi.

Kokoelma on päivittyvä, ja siihen hankitaan uutta kirjallisuutta tarjonnan mukaan. Lisenssejä lisätään kysynnän mukaan. Kokoelmaan tulevat kirjat valitsee valtakunnallinen valintatyöryhmä, jota organisoi Seinäjoen kirjasto. Hankinta tehdään keskitetysti Yleisten kirjastojen konsortion toimesta.

Miten e- ja äänikirjoja voi lainata?

Android-, Huawei- ja iOS-laitteisiin voi maksutta ladata sovelluskaupoista Ellibs-sovelluksen, jonka kautta aineistoihin pääsee käsiksi omalla kirjastokortilla kirjautumalla. Aineisto on selattavissa, lainattavissa, varattavissa ja ladattavissa myös Ellibsin verkkokirjastossa osoitteessa https://www.ellibslibrary.com/rutakko.

Teokset valtakunnallisesti yhteisesti käytettävissä. Mikäli kaikki kokoelman lisenssit ovat käytössä, muodostuu valtakunnallinen varausjono, josta teokset vapautuvat lainaan varausjärjestyksessä.

Mistä e- ja äänikirjoja luetaan/kuunnellaan?

E- ja äänikirjat toimivat älypuhelimilla, tableteilla ja tietokoneilla.

Kuka rahoittaa hankkeen?

Hankkeen rahoittaa Opetus- ja kulttuuriministeriö. Hanke on saanut valtakunnallisen rahoituksen valtion lisätalousarviosta 4/2020.

Kuinka kauan kotimaiset ääni- ja e-kirjat ovat kaikkien saatavilla? Kuinka kauan hanke kestää?

Hanke kestää 2 vuotta eli lasten ja nuorten digikokoelma on auki 31.5.2023 saakka.