Livelähetyksiä somessa!

Livelähetyksiä somessa!

Rutakko-kirjastot ovat poikkeusolojen aikana panostaneet tapahtumien lähettämiseen suoratoistona. Yleisö on päässyt seuraamaan kotoa käsin esimerkiksi kirjailijavierailuita ja lukukoiria. Tuomo ja Henna kertovat tarkemmin, mistä tässä on kyse.

KYSYMYKSET

 1. Tarjoaako kirjastonne tällä hetkellä livelähetyksiä sosiaalisen median palveluissa tai oletteko lähiaikoina aloittamassa lähetysten tekoa?
 2. Miltä somealustoilta lähetyksiänne voi katsoa tai mitä alustoja olette ottamassa käyttöön?
 3. Minkä tyyppisiä lähetyksiä on ollut tarjolla ja mitä on tulossa tai suunnitteilla?
 4. Kuinka haastavaksi koette lähetysten tekoon tarvittavan tekniikan opettelun?
 5. Millaista palautetta asiakkaat ovat antaneet lähetyksistä?
 6. Millaisia vinkkejä haluatte antaa lähetyksien aloittamista miettiville kirjastoille?

 

Tuomo, Iisalmen kaupunginkirjasto

 1. Iisalmen kaupunginkirjasto on panostanut livelähetysten tekoon jo toista vuotta. Ensimmäinen lähetyksemme oli muistaakseni Harri Ahosen kirjailijavierailu marraskuussa 2019. Suurin hyppäys tapahtui kuitenkin korona-ajan alettua. Siirsimme nopealla aikataululla kirjasto opastukset ja tapahtumat katseltaviksi verkon kautta.
 2. Käytämme striimausalustana Facebookia. Henkilökunta on kokeillut muutaman kerran myös YouTubea, mutta meillä ei ole siellä tarpeeksi seuraajia. Haluamme, että lähetykset tavoittavat mahdollisimman paljon katsojia, joten jatkossa keskitymme pelkästään Facebook-striimeihin. Käytämme striimaukseen OBS Studio -ohjelmaa, joten alustalla ei siinä mielessä ole suurta väliä
 3. Tarjolla on ollut lähes kaikkea mahdollista. Suosituimpia ovat olleet kirjailijavierailut, lukukoiralähetykset, IpanaIisalmi-viikon tapahtumat sekä Kirjakahvilan ja Kirjabattlen kirjavinkkaukset. Kaikkea näitä on tulossa myös syksyllä 2021. Tarjolla on varmasti jokaiselle jotakin.
 4. Iisalmessa alkuun päästiin nopeasti, koska iso osa henkilökunnasta on kokeneita somesisältöjen tuottajia ja striimaus on oikeastaan vain yksi lisä tähän työhön. Alussa meillä oli riesana vaatimaton kuva- ja äänilaitteisto, mutta saimme tähän korjauksen, kun aloimme tehdä lähetyksiä kansalaisopistolta lainaan saadulta kalustolta. Iso kiitos tästä!
 5. Palaute on ollut lähes pelkästään positiivista. Meille on tärkeää, että katsojat osallistuvat lähetyksiin Facebook-kommenttien kautta ja jakavat sisältöjä eteenpäin. Moni on myös arvostanut mahdollisuutta katsoa lähetys myöhemmin tallenteena.
 6. Ei muuta, kuin kokeilemaan vaan 😊

Kuva OBS Studio -ohjelman kotisivusta

 

Henu, Tervon kirjasto

 1. Olemme tehneet livenä vasta muutaman lähetyksen. Ne ovat olleet konsertteja. Tulevaisuudessa todennäköisesti teemme lisää. Mitään säännöllistä live-sarjaa ei tällä hetkellä ole suunnitelmissa.  
 2. Käytämme Facebookia, mahdollisesti tulevaisuudessa myös Instagramia.  
 3. Olemme striimanneet kirkkokonsertin ja paikallisen kansalaisopiston kuoron joulukonsertin Facebookissa. Striimit on toteutettu ihan perus työpuhelimella. Meillä ei ole käytössä mitään erillistä laitteistoa, joten sekin rajoittaa, että lähtisimme isommin toteuttamaan.
 4. Live striimit menee siinä sivussa kuin muukin somesisältöjen tuotanto.  
 5. Konserteista on pidetty ja niitä on toivottu lisää. Yllätykseksemme myös äänenlaatu näinkin heppoisilla vehkeillä on tuollaisiin ollut ihan ok katsottavaa tasoa.  
 6. Rohkeasti kokeillen. Väärin ei oikeastaan voi tehdä ja kaikki tehty on vain plussaa. 😊 

Tomas Gadsin kirjailijavierailua striimataan OBS Studio -ohjelmalla.

Kirjaudu sisään

Haku

Kielivalinta