Hyppää sisältöön

Lukuvinkit

Uusin lukuvinkki

Eleanor Herman: Kuninkaiden rakastajattaret

Millaiseksi ajatellaan rakastajattaret? Kauniita ja kiihkeitä naisia, joilla on valta kietoa hallitsija pikkusormensa ympärille ja jotka tarjoavat Hänen
Korkeudelleen uusia, mielenkiintoisia asioita lakanoiden välissä, joihin ei
kylmä kuningatar ikinä ryhtyisi edes villeimmissä unissaan. Suurimmaksi osaksi taitaa olla näin, mutta löytyy myös päinvastaisia tapauksia.

 

Rakastajattaret saatettiin heittää usein syrjään, ja heille saatettiin maksaa eläkettä. Kuningas oli saattanut myös lahjoittaa heille linnoja, maatiloja tai kaupunkiasuntoja missä  rakastajatar saattoi elää rauhassa kuolemaansa saakka. Mutta on myös tapaus, missä kuningas luopui kruunustaan rakastajattarensa hyväksi. Ja löytyy myös tapauksia, missä rakastajatar jäi tyhjän päälle kuninkaan kuoltua. Ja vielä 1900- luvulla on yksi kruununprinssi tehnyt edeltäjiensä tavoin, ja mennyt naimisiin asemansa takia, ei rakkauden. Norjassa sen sijaan prinssi ilmoitti,  että ellei hän saa naida rakastamaan naista, hän luopuu kruunusta.

Rakastajattaria on ollut monenlaista kuluneina vuosisatoina, osalla on ollut valtaa käsissään, osa ollut pelkästään ajanvietettä kuninkaalle. Ero rakastajiin oli, ettei heitä teloitettu suhteen tultua julki. Ikään kuin olisi ollut hyväksyttävää, että kuningatar on tuomittu yksinäisyyteen kylmässä vuoteessa kun kuningas huvittelee rakastajattaren kanssa. Ja näinhän asia on tainnut ollakin. Kuningas oli vasten tahtoaan naitettu vastenmieliselle prinsessalle, joten hänellä on oikeus ottaa toinen nainen. Ja kuningattaren piti katsoa tilannetta vierestä, voimatta tehdä mitään. Puhumattakaan että joutui katsomaan kuninkaallisia ei- avioliitossa syntyneitä jälkeläisiä, ja istumaan samoissa vaunuissa rakastajattaren kanssa, kuninkaan istuessa keskellä.

PR

Luotu: 15.1.2019

Aikaisemmat vinkkaukset

Lea Tajakka: Both sides – Botti siidut

”Ajan nopeutuminen johtuu varmasti siitä, että vanhenevan
ihmisen aikakin rypistyy.
Oma henkilökohtainen aika syntyy, kun synnytään.”

Antti Heikkinen: Kehveli

Kehveli syntyy pappisperheen kuopuksena, ja hänestä kasvaa rohkea ja sanavalmis eläjä. Nimen Kehveli hän saa jo varhain isommilta sisaruksiltaan. Sankarivainaja, käpykaartilainen, Kehvelillä on monta elämää. Heikkinen punoo uskomattomia sattumuksia tarinaansa. Kerronta on sujuvaa, murre aitoa ja elävää.

Elena Ferrante: Loistava ystäväni

Kansainväliseksi ilmiöksi nousseen neliosaisen kirjasarjan avaus kertoo kahden tytön särmikkäästä ystävyydestä sotienjälkeisessä köyhyyden kurittamassa Napolissa. Elena Ferranten Napoli-sarjan ensimmäinen osa, Loistava ystäväni, on koukuttavaa luettavaa. Ferranten kerronta on äärettömän sujuvaa. Kieli ei kikkaile, se vain kertoo ja se riittää.

Olli Jalonen: Taivaanpallo

Taivaanpallo on vuonna 2018 ilmestynyt mukaansatempaava kirja; se on kehityskertomus, seikkailuromaani ja historiallinen romaani. Taivaanpallo on myös aateromaani valistuksen ajan sarastuksesta: järjen, tiedon ja tieteen aika orastaa Euroopassa, mutta Saint Helenan saarella rehottaa taikauskokin.

Peter James: Kirottu talo

Uskallatko avata oven Peter Jamesin Kirottuun taloon

Marie Bengts: Murha maalaisidyllissä

Kesä ja dekkarit kuuluvat yhteen, ja  Murha maalaisidyllissä on mitä mainioin kesädekkari. Tapahtumat  sijoittuvat viehättävään mutta salaisuuksia vilisevään smoolantilaiseen pikkukylään 1950-luvulle. Murhamysteerin päähenkilö, tukholmalainen ompelijatar Hannah  Lönn saapuu kylään auttamaan jalkavaivaa potevaa Lilly-tätiään.Tommi Kovanen: Kuolemanlaakso

”Kun olin tullut tajuihini, olin kuulemma hapuillut sekavana katkenneiden hampaitteni perään, jotka lojuivat jäällä. Tuomareiden päätöksestä Huhtala ajettiin ulos. Jää puhdistettiin verestä ja peli sai lopulta jatkua – ilman meitä kahta.”

Kuolemanlaakso –kirja kertoo Tommi Kovasesta, entisestä Rauman lukon puolustajasta. Hänen elämänsä mullistuu tammikuussa 2013. Luvassa piti olla ihan tavallinen peli Bluesia vastaan, mutta toisin kävi.

Rutakko-kirjastojen yhteystiedot Rutakko-kirjastojen yhteystiedot
 
 

 

 
Kotimaiset e-kirjat ja e-äänikirjat

Musiikki, World Music

 

___ Kotimaiset sanomalehdet

Kotimainen artikkelitietokanta

 

Kansalliskirjaston digitaaliset aineistot

Kirjastojen valtakunnallisia e-palveluja

 

Aineistohaku museoiden, arkistojen ja kirjastojen tietokannoista

 
 

Erikoispalvelut lukemisesteisille

 

Kirjastot.fi suosittelee
Kirjaston tarina -dokumentti
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

_

Kirjastojen henkilökunta suosittelee Kirjastojen henkilökunta suosittelee
   

 Anna palautetta