Hyppää sisältöön

Lukuvinkit

Uusin lukuvinkki
Minna Maijala: Kultakauden maanalainen vastarinta

Maijala

Maijalan teos on jännittävä, suorastaan trillerimäinen kuvaus siitä, kuinka suomalaiset taiteilijat, kirjailijat ja toimittajat nousivat vastustamaan ensimmäisen sortokauden venäläistämistoimia.


Minna Maijala kirjoittaa teoksessaan Kultakauden maanalainen vastarinta Suomen ensimmäisestä sortokaudesta (1899–1905), jolloin Venäjän keisarikunta alkoi kiristää otettaan Suomen suuriruhtinaskunnasta. Suomi oli siirtynyt Venäjän alaisuuteen Suomen sodan jälkeen vuonna 1809, saanut autonomisen aseman ja suopean kohtelun hallitsijaltaan, Venäjän keisarilta.

Helmikuussa 1899 tilanne muuttui, kun keisari Nikolai II allekirjoitti salaisesti valmistellun julistuskirjan, jonka mukaan Suomen suuriruhtinaskunnan lakien säätäminen siirrettiin Venäjän valtioneuvoston tehtäväksi.

Maijala kuvaa mukaansatempaavasti sitä, kuinka suomalaiset taiteilijat, kirjailijat ja toimittajat nousivat vastustamaan sekä edellä mainittua helmikuun manifestiä että sitä seuranneita sortotoimia. Aluksi vastarinta tapahtui hengen miekalla: adresseja kerättiin, sensuurin rajoja koeteltiin, kritiikki verhottiin taiteen eri muotoihin.

Lopulta osa vastarintaa tekevistä alkoi kallistua radikaalimpien ratkaisujen suuntaan; näistä näkyvimpiä väkivallantekoja oli kenraalikuvernööri Bobrikovin murha 16.6.1904, jolloin Eugen Schauman ampui hänet senaatin talossa. Ensimmäinen sortokausi päättyi suurlakon jälkeen marraskuussa 1905, jolloin keisari palautti maahan lailliset olot, eikä vastarinnalle ollut enää tarvetta.  
 

-EK

Luotu: 9.11.2016

Aikaisemmat vinkkaukset

He kuuluvat yhteen, he ovat hyvä pari. He ovat onnellisia, sen näkee. He ovat juuri sitä, mitä minäkin joskus olin, he ovat minä ja Tom viisi vuotta sitten. He ovat kaikkea sitä, minkä minä olen menettänyt, he ovat kaikkea sitä, mitä minä haluaisin olla.

"Kysymyksessä on tarina perheestä ja maatilasta, mutta myös ihmisistä, jotka nykymaailmassa helpolla unohtuvat. Kertomus siitä, että meidän on syytä avata silmämme ja nähdä keskellämme myös unohdetut - ihmiset joiden elämä on usein erittäin perinteistä ja juuriltaan kiinni kaukaisessa menneisyydessä."

Jeltyševit kertoo tarinan Venäjän maaseudusta ja tavallisten ihmisten arkielämän kariutumisesta.

 

“Pitkän yrittämisen ja hormonihoitojen jälkeen Sannan piti vihdoin jäädä äitiyslomalle. Kaikki tiesivät yrittämisestä, kaikki tiesivät raskaudesta. Kaikki odottivat. Nyt ystävät saivatkin tekstiviestin: “Leo on kuollut kohtuun. Mitään erityistä ei tapahtunut, yhtäkkiä oli vain hiljaista. Meillä suuri suru.”

 "Simon Limbresin sydämestä on lähes mahdoton sanoa mitään varmaa; tuosta ihmissydämestä jonka syke tiheni hänen syntymänsä hetkellä, yhdessä toisten tapahtumaa todistavien sydänten kanssa, siitä mikä sai tuon sydämen sykkimään, oksentamaan, lihomaan, tanssahtelemaan keveänä kuin höyhen tai vajoamaan raskaana kuin kivi…”

Inga on 9-vuotias sotaorpo, jota toiset lapset kiusaavat koulussa nimitellen Nilkku-Inkuksi. 

 

Keski-ikäisen ruotsalaisen miehen viikon reissu Intiaan venähtää kuukausiksi hänen tavattuaan unohtumattoman kauniin Preetin kauneushoitolassa. Uutta sisältöä väljähtyneeseen elämään löytyy uskollisen uuden ystävän Yogin kanssa New Delhin kuhinassa kurvaillessa.

Rutakko-kirjastojen yhteystiedot Rutakko-kirjastojen yhteystiedot
 
 

 

 
Kotimaiset e-kirjat ja e-äänikirjat

Ulkomaiset aikakauslehdetUlkomaiset aikakauslehdet

RBdigital-lehtipalvelun pikaohje

Musiikki, World Music

 

___ Kotimaiset sanomalehdet

Kotimainen artikkelitietokanta

 

Lääkärilehden arkisto

Kirjastojen valtakunnallisia e-palveluja

 

Aineistohaku museoiden, arkistojen ja kirjastojen tietokannoista

 
 

Erikoispalvelut lukemisesteisille

 

Kirjastot.fi suosittelee
Kirjaston tarina -dokumentti
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

_

Kirjastojen henkilökunta suosittelee Kirjastojen henkilökunta suosittelee
   

 Anna palautetta