Hyppää sisältöön

Lukuvinkit

Uusin lukuvinkki

Jakob Wegelius: Merten gorilla

Merten gorilla on vanhan ajan seikkailuromaani, joka kuljettaa lukijansa seikkailusta toiseen viehättävän päähenkilön, koneenkäyttäjä Sally Jonesin matkassa. Sujuva ja soljuva tarina on hurmannut kokemukseni mukaan lukijansa iästä riippumatta. Seikkailu vie mennessään niin 9-vuotiaan kuin 80-kymppisen lukijan, ja tätä kirjaa voikin suositella hyvän tarinan ystäville iästä riippumatta.

Tarina lähtee liikkeelle viime vuosisadan alun Lissabonista, missä kapteeni Henry Koskela ja hänen uskollinen ystävänsä, koneenkäyttäjä Sally Jones etsivät uutta lastia laivansa Hudson Queenin kuljetettavaksi. Sally Jones ei olekaan mikä tahansa merimies, sillä paitsi että hän on todella taitava ammatissaan, hän on gorilla. Gorilla, joka ei puhu, mutta ymmärtää useita kieliä, lukee ja kirjoittaa.

Lopulta kaksikko saa toimeksiannon, ja lähtee purjehtimaan sisämaahan lastia hakemaan, vaikka Sally Jonesilla on vahva tuntemus että kaikki ei ole kohdallaan. Perillä pahat aavistukset käyvät toteen, ja laiva joutuu vakavaan onnettomuuteen. Ystävykset pääsevät takaisin Lissaboniin, mutta tilanne muuttuu yhä huonompaan suuntaan, kun kapteeni Koskela pidätetään ja Sally Jones pakenee henkensä edestä.

Tästä alkaa Sally Jonesin uurastus rakkaimman ystävänsä kapteeni Koskelan vapauttamiseksi. Aika ajoin tilanne vaikuttaa aivan toivottomalta, mutta onneksi uudet ystävät sekä Sally Jonesin sitkeys ja neuvokkuus vievät gorillaamme aina eteenpäin seikkailussa.

Wegeliuksen tarina on mainio ystävyyden, lojaaliuden, periksi antamattomuuden sekä toivon säilyttämisen ylistys. Sally Jones päähenkilönä on niin hurmaava, että haluaisin kernaasti tutustua häneen. Kirjailija on tehnyt hyvän taustatyön ja tekstissä onkin siellä täällä kiinnostavasti esitelty esimerkiksi laiva- ja lentokonetekniikkaa sekä soitinrakentamisen taitoja. Kirjastossa löydät Merten gorillan nuortenosastolta, vaikka se todellakin sopii myös meille aikuislukijoille.

Suosittelen Merten gorillaa kaikille, mutta erityisesti sinulle jos:

  1. pidät seikkailukirjallisuudesta
  2. arvostat syvää ystävyyttä ja jaloja käytöstapoja
  3. olet kiinnostunut tekniikasta

-SMJ-

Luotu: 13.5.2019

Aikaisemmat vinkkaukset

Stephen King: Piina

Kirjan päähenkilö Paul Sheldon on kuuluisa 1800-luvun Englantiin sijoittuvasta Misery-kirjasarjastaan. Eräänä myrskyisenä päivänä Sheldon päättää lähteä juopuneena ajamaan Los Angelesiin, mutta joutuu auto-onnettomuuteen ja ajaa jyrkänteeltä alas.

Martikanen, Tiina: Surmanpolku

Tiina Martikaisen Surmanpolku on kolmas osa Hanna Vainio-dekkarisarjaan. Aikaisemmat osat ovat Kasvot pinnan alla (2015) ja Jäätyneet kasvot (2016). Teos on ilmestynyt MurhaMylly-sarjassa.

Lea Tajakka: Both sides – Botti siidut

”Ajan nopeutuminen johtuu varmasti siitä, että vanhenevan
ihmisen aikakin rypistyy.
Oma henkilökohtainen aika syntyy, kun synnytään.”

Jill Santopolo: Valo jonka kadotimme

“Jotkut suhteet tuntuvat metsäpalolta - ne ovat väkeviä ja vastustamattomia ja uljaita ja vaarallisia, ja ne voivat polttaa elävältä ennen kuin edes tajuaa että on joutunut niiden kynsiin. Ja toiset suhteet tuntuvat takkatulelta - ne ovat  vakaita ja pysyviä ja mukavia ja ravitsevia”.

Eleanor Herman: Kuninkaiden rakastajattaret

Millaiseksi ajatellaan rakastajattaret? Kauniita ja kiihkeitä naisia, joilla on valta kietoa hallitsija pikkusormensa ympärille ja jotka tarjoavat Hänen
Korkeudelleen uusia, mielenkiintoisia asioita lakanoiden välissä, joihin ei
kylmä kuningatar ikinä ryhtyisi edes villeimmissä unissaan. Suurimmaksi osaksi taitaa olla näin, mutta löytyy myös päinvastaisia tapauksia.

Antti Heikkinen: Kehveli

Kehveli syntyy pappisperheen kuopuksena, ja hänestä kasvaa rohkea ja sanavalmis eläjä. Nimen Kehveli hän saa jo varhain isommilta sisaruksiltaan. Sankarivainaja, käpykaartilainen, Kehvelillä on monta elämää. Heikkinen punoo uskomattomia sattumuksia tarinaansa. Kerronta on sujuvaa, murre aitoa ja elävää.

Elena Ferrante: Loistava ystäväni

Kansainväliseksi ilmiöksi nousseen neliosaisen kirjasarjan avaus kertoo kahden tytön särmikkäästä ystävyydestä sotienjälkeisessä köyhyyden kurittamassa Napolissa. Elena Ferranten Napoli-sarjan ensimmäinen osa, Loistava ystäväni, on koukuttavaa luettavaa. Ferranten kerronta on äärettömän sujuvaa. Kieli ei kikkaile, se vain kertoo ja se riittää.

Rutakko-kirjastojen yhteystiedot Rutakko-kirjastojen yhteystiedot
 
 

 

 

Kotimaiset e-kirjat ja e-äänikirjat

Kotimaiset e-kirjat ja e-äänikirjat

Elokuvien suoratoistopalvelu

Musiikki, World Music

 

___ Kotimaiset sanomalehdet

Kotimainen artikkelitietokanta

 

Kansalliskirjaston digitaaliset aineistot

Kirjastojen valtakunnallisia e-palveluja

 

Aineistohaku museoiden, arkistojen ja kirjastojen tietokannoista

 
 

Erikoispalvelut lukemisesteisille

 

Kirjastot.fi suosittelee
Kirjaston tarina -dokumentti
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

_

Kirjastojen henkilökunta suosittelee Kirjastojen henkilökunta suosittelee
_


Anna palautetta