Hyppää sisältöön

Kirjastoauto Virkku

Vieremän kunnankirjaston kirjastoauto Virkku on kurvaillut Vieremän haja-asutusalueilla keväästä 2008 lähtien. Kirjastoauton reitit kulkevat läpi Vieremän maantieteellisesti laajalle levittäytyneen kunnan, ja pohjoisin pysäkki sijoittuukin lähelle sekä Kainuun että Pohjois-Pohjanmaan rajaa. Kilometrejä Virkun mittariin kertyy viikoittain reilu 300 ja etäisyyttä pohjoisimman ja eteläisimmän pysäkin välille kertyy yli 50 kilometriä.

Virkulla on pysäkkejä haja-asutusalueella sekä kolmella kyläkoululla. Pysäkkejä on yhteensä noin 40. Kyläkouluilla pysähdytään kahdesti viikossa, samalla hoituvat myös kunnan ruokahuoltokuljetukset keskuskeittiöltä koulujen keittiöille. Ruokahuoltokuljetuksia tehdään myös päiväkodille sekä vanhusten palvelukeskukselle. Kunnan ruokahuoltokuljetukset on hoidettu kirjastoautolla vuodesta 1997 lähtien.

Auto on ns. integroitu kirjastoauto –malli, eli auton pohjana on käytetty Ivecon Ares linja-autoa, joka on sisutettu kirjastoautoksi. Virkku lienee toistaiseksi ainoa näin valmistettu kirjastoauto Suomessa. Virkku on Vieremän kunnankirjaston kolmas kirjastoauto. Huhujen mukaan Virkun edeltäjä toimii nykyään erään sirkuksen palveluksessa.

Autosta löytyy tilaa noin 3000 niteelle. Kokoelmaa pyritään koostamaan ja päivittämään asiakkaiden tarpeiden mukaisesti. Toiveita saakin esittää, ja ne pyritään myös mahdollisuuksien ja resurssien rajoissa toteuttamaan. Lainaus ja palautus toimii kuten muissakin kirjastoissa ja kirjastoautoissa – muista Rutakko-verkon kirjastoista lainatut kirjat voi palauttaa kirjastoautoon, sekä autosta lainatut voi palauttaa mihin tahansa Rutakko-verkon kirjastoon. Seutulainat muista Rutakko-verkon kirjastoista voi myös valita noudettavaksi kirjastoautosta.

Virkun aikatauluja saa kirjastoautosta sekä kirjastosta. Aikataulut löytyvät myös PDF-muodossa Rutakko-verkon nettisivuilta.

 

Vieremän kirjastoautossa teitä palvelee Vieremän kirjastoautossa teitä palvelee

 

Sauli Vikki, kirjastoautonkuljettaja-virkailija

0400-996 498 (Virkku)

0400-370 126 (Kirjaston lainaustiski)

 

Pysäkkiaikataulu (pdf)

Pysäkkikartta

 

Vieremän kirjastoauton tekniset tiedot Vieremän kirjastoauton tekniset tiedot

 

Alustamerkki ja -malli: Iveco Ares

Käyttöönottovuosi: toukokuu 2008
Moottoriteho: 310 hv
Mitat: 10,60 x 2,55 x 3,42 m
Istumapaikkoja: 1+1
Omamassa: 12 310 kg
Sallittu kokonaismassa: 16 000 kg
Vaihteisto: manuaalinen 6+1
Ulkoasu: Pertti Sirkka ja kirjaston henkilökunta

Kirjastojärjestelmä: Axiell Aurora
Yhteydet: 3G mokkula
WC